Sós vízben a spagetti tésztát kifőzzük. Amikor elkészült, 1 deci főzővizet félreteszünk belőle. Miközben fő a tészta, a mártást is nyugodtan elkészíthetjük.
A szeletekre vágott fokhagymát egy serpenyőben nagyjából 2 perc alatt olívaolajon megpirítjuk.
A tonhalkonzervekről leöntjük az olajat, majd ráöntjük a pirított fokhagymára. 2-3 perc pirítás után sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az oregánóval, majd felöntjük a passzírozott paradicsommal is. Elkeverjük, 3-4 percig forraljuk.
A paradicsomos alaphoz öntjük a tészta félretett főzővizét, majd miután újra felforrt a szósz, beletesszük a kifőtt tésztát is.
Meglocsoljuk a tésztát egy kevés olívaolajjal, aztán alaposan összekeverjük a tonhalas alappal.
Végül tálalásnál pedig ízlés szerint megszórjuk egy kevés parmezánnal.