1. A lisztet szitáld egy nagyobb tálba, add hozzá a sütőport, a sót, a hideg, viszonylag apró kockákra vágott vajat, a zsírt, valamint a kis doboz tejfölt, és alaposan dolgozd össze. Akkor jó a tészta, ha egynemű.
2. Oszd három egyforma részre, és formázz kis cipókat. Lefóliázva tedd őket egy-két órára a hűtőbe.
3. Pihentetés után vedd elő a gombócokat, és lisztezett deszkán nyújtsd őket fél centi vastag téglalapokra. Gyorsan dolgozz, mert a kéz melegétől hamar felolvadnak a tésztában lévő zsiradékok, és nem lehet nyújtani.
4. Kend meg felvert tojással, szórd meg kétféle reszelt sajttal, és vágd fel derelyevágóval félcentis csíkokra.
5. Helyezd a ropikat egyesével sütőpapírral bélelt tepsibe. Rakhatod őket egymáshoz közel, hiszen nem baj, ha összesülnek.
6. Előmelegített sütőben, 190 fokon 20 perc alatt süsd szép pirosra, ropogósra. Érdemes őket egy éles késsel még forrón szétválasztani.
7. Ízlés szerint fokhagymás mártogatóst is kínálhatsz hozzá.