Alaposan mossuk meg a borsót héjastól, ezután válasszuk szét a borsót a héjától. A héjat tegyük fel főni 30-40 percre. Miután leszűrtük, el is készült a zöldségalaplevünk.
Amíg fő az alaplé, a fazékban vajon megpirítjuk az apróra kockázott hagymát és beletesszük a megtisztított zöldborsót, a kockára vágott hámozott burgonyát, az apróra vágott póréhagymát és a mustárt. Felöntjük zöldségalaplével, és alacsony hőfokon készre főzzük a levest. A borsó negyedét a tálaláshoz kiveszük, a maradék levest pedig botmixerrel teljesen lepürésítjük.
Tálaláskor belehelyezzük a pisztrángszeleteket, friss tormát reszelünk bele és levesbetétként az egész borsószemekkel és frissen őrölt borssal hintjük meg. Ízlés szerint levesgyönggyel is szervírozhatjuk.