A megtisztított szárzellert és a sárgarépát nem túl vékonyan felkarikázzuk.
A fokhagymagerezdet kés pengéjével megroppantjuk.
A húst nagy edénybe tesszük, és hozzáadjuk az előkészített zöldségeket és fokhagymát, valamint a babérlevelet és a szemes borsot. Felöntjük a borral és 1 l vízzel, megsózzuk, és fedő alatt, erős tűzön felforraljuk.
Ezután fedő nélkül, közepes tűzön főzzük kb. 90 percig, majd a lében hagyjuk teljesen kihűlni.
A megmosott citromot félbevágjuk, és a közepéből kivágunk néhány vékony karikát a díszítéshez. A maradékból kifacsarjuk a levet.
A tojást és a csíraolajat egy magas falú keverőpohárban botmixerrel habosra keverjük, majd apránként beledolgozunk 2 ek olívaolajat.
A lecsepegtetett tonhalat és a finomra aprított szardellafilét a majonézhez adjuk, és botmixerrel pürésítjük. Végül a hús főzőlevével mártás sűrűségűre hígítjuk, és beleforgatjuk a lecsepegtetett kapribogyót.
Citromlével, esetleg egy kevés sóval ízesítjük.
A főzőléből kiemelt húst lecsepegtetjük, és vékony szeletekre vágjuk.
Adagonként tányérokra rendezzük, egy kevés tonhalas mártást merünk rá, és citromkarikával díszítve kínáljuk.