Bakonyi sertés szelet 

Hozzávalók

  • 2-2 szelet sertés karaj (vagy comb, esetleg csirke- vagy pulykamell)
  • 40 dkg csiperkegomba  (Kofa szeletelt csiperkegomba, 01156)
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 3-4 ek liszt – gm diétában rizsliszt vagy keményítő
  • só, bors, fűszerpaprika
  • 1 ek zsiradék (vagy kevesebb, függ attól, hogy olajat vagy zsírt használunk)
  • 1 dl fehérbor vagy víz
  • 2 dl tejföl – lm diétában lm tejföl/joghurt
  • kevés kakukkfű – opcionális
  • chilipaprika – opcionális

ELKÉSZÍTÉS

1. Kevés zsiradékon lesütjük az enyhén kiklopfolt karaj szeleteket (a széleit itt-ott bevágjuk, hogy ne ugorjanak össze) – Előtte persze sós-borsos lisztben hempergetjük meg. Megsütjük mindkét oldalukat kb. 4-4 percig, majd kivesszük a serpenyőből.

2. A visszamaradt zsiradékra rádobjuk a felkockázott hagymát, és a felszeletelt gombákat (a kisebb darabokat csak felezem), majd lepirítjuk őket. Megszórjuk sóval, borssal és kevés fűszerpaprikával. Majd felöntjük a fehérborral (vagy vízzel), összekeverjük, végül visszahelyezzük a hús szeleteket. Fedő alatt 35-40 percig pároljuk.

3. Ha megpuhult, a tejfölt kikeverjük egy kevés liszttel (vagy keményítővel) és behabarjuk vele a mártást. Egyet rottyantunk rajta és el is készült a csodás bakonyi sertésbordánk. A végén, ízlés szerint, megszórhatjuk a felszeletelt chilivel. 

4. Tálaláskor rizzsel, galuskával vagy tésztával kínáljuk. Jelen esetben tönköly spenótos tészta a köret.