Barion Pixel

Burgundi marharagu

Hozzávalók

  • 1 kg marhahús (pl. comb) 3-4 cm-es kockákra vágva
  • 15 dkg kolozsvári szalonna
  • 3 ek étolaj
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint só
  • 2-3 ek liszt
  • 2-3 közepes vöröshagyma
  • 3-4 szál sárgarépa
  • 5 dl száraz vörösbor
  • 3-4 dl marhahúsleves
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1-2 babérlevél
  • 1 kk kakukkfű
  • 2 ek paradicsomsűrítmény
  • 3 ek vaj
  • 35 dkg csiperkegomba szeletelve
  • 30 szem gyöngyhagyma (Kofa gyöngyhagyma édesítőszerrel, 00436)
  • ízlés szerint petrezselyem

ELKÉSZÍTÉS

  • A kolozsvári szalonnát vágjuk apróra és főzzük forró vízben pár percig, majd csöpögtessük le és egy (nem teflonos) serpenyőben, 3 ek olajon süssük aranybarnára, majd szedjük ki egy tányérra.
  • A marhahúst vágjuk 3-4 cm- es darabokra, töröljük szárazra (ha nedves a hús, nem tud pirulni), sózzuk, borsozzuk, majd a szalonna zsírjában mindkét oldalukat pirítsuk le. (pótoljuk a zsiradékot ha szükséges) Tegyük őket félre. Kapcsoljuk be a sütőt kb. 200-250 fokra.
  • A serpenyőben, amiben eddig dolgoztunk, pirítsuk kissé meg a felkarikázott hagymát és a harmadolt répákat. Tegyük félre.
  • A serpenyőben lévő pörzsanyagot a vörösborral oldjuk fel és forraljuk egy darabig, majd vegyük le a tűzről.
  • A marhahús darabokat forgassuk meg lisztben, majd egy tűzálló, fedhető edény (én kacsasütőben készítettem) aljára pakoljuk őket (több adagban érdemes) – ne fedjék egymást – majd tegyük fedő nélkül a sütőbe 3-4 percre, hogy a lisztréteg rápirulhasson. Ismételjük meg a másik oldalukon is. Ezután mérsékeljük a sütőt 150 fokra.
  •  A lisztréteget kapott húsokat pakoljuk az edény aljára, tegyük hozzá a lepirított zöldségeket és a szalonnát, öntsük hozzá a bort és annyi marhahúslevest, hogy ellepje a hozzávalókat.
  • Adjuk hozzá a babérlevelet, zúzott fokhagymát, paradicsomsűrítményt, kakukkfüvet. Tegyük lefedve a sütőbe 2, 5-3 órára, néha kavarjuk meg.
  • Ha puhára főtt a hús, szűrjük le a ragu levét és forraljuk fel egy külön edényben vagy serpenyőben addig, amíg be nem sűrűsödik.
  •  Egy serpenyőben a vajon pirítsuk meg a hagymát, majd külön a gombákat (ne tegyünk túl sokat egyszerre bele, mert akkor főni fog, nem pirulni). Sózzuk, borsozzuk, majd tálalás előtt a raguhoz keverjük őket.
  •  Szedjük a húst és a zöldségeket egy tálra, majd locsoljuk meg a szósszal és szórjunk a tetejére frissen aprított petrezselymet. Köretként burgonyát javaslok. Jó étvágyat!

Ügyfélszolgálat

Hétfő - Péntek

07:00 - 15:45