1 kg fehér spárga (Kofa spárga, fehér, hámozott, 00865)
1 csipet cukor
1 ek citromlé
vaj vagy margarin a formához
3 dl habtejszín
2 db tojás
frissen reszelt szerecsendió
3 ág kakukkfű + a díszítéshez
5 dkg hegyi sajt vagy más kemény sajt
ELKÉSZÍTÉS
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeveréssel 160 fokra). Közben a burgonyát meghámozzuk, megmossuk és felszeleteljük, majd sós vízben előfőzzük kb. 5 perc alatt.
Nagy edényben sós vizet forralunk a cukorral és a citromlével együtt, majd beletesszük a spárgasípokat és rottyantunk rajta egyet.
Vajjal vagy margarinnal kikenünk egy nagy felfújtformát vagy sütőtálat. A közepén elrendezzük a lecsepegtetett spárgát, és rétegesen köré rakjuk az egymást pikkelyszerűen fedő burgonyaszeleteket.
A tejszínt kikeverjük a tojásokkal. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, és beleforgatjuk a megmosott kakukkfűről lecsipkedett leveleket. A burgonyát és a spárgát egyenletesen meglocsoljuk a szósszal, majd az előmelegített sütőben sütjük 20 percig. Ezután megszórjuk a finomra reszelt sajttal, végül aranyszínű kérget sütünk rá 15-20 perc alatt. Tetszés szerint friss kakukkfűvel díszítve tálaljuk.