Habos körtés pite

Hozzávalók

  • 22 dkg búzaliszt (BL51) + a nyújtáshoz
  • 10 dkg cukor
  • 13 dkg vaj + a formához
  • 60 dkg körte (Kofa felezett körte, 00750)
  • 3 ág kakukkfű
  • 3 db tojásfehérje
  • 2 késhegynyi őrölt szegfűbors

ELKÉSZÍTÉS

  1. A lisztet elvegyítjük 1 csipet sóval és 2 ek cukorral, majd hozzáadjuk a vajat és gyorsan simára gyúrjuk. Közben 3 ek hideg vízzel lazítjuk. A cipóvá formázott tésztát folpakba csomagoljuk, és a hűtőben pihentetjük kb. 30 percig.
  2. A fél körtéket 2-3 mm-es cikkekre vágjuk vagy keresztben vékonyan felszeleteljük.
  3. A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Egy 24 cm-es piteformát vékonyan kikenünk vajjal.
  4. A hideg tésztát lisztezett felületen kb. 26 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk, és kibéleljük vele a formát. A pite alját villával megszurkáljuk, és kirakjuk a körtedarabokkal. A pitét az alsó sínen kb. 20 percig sütjük.
  5. Közben a kakukkfüvet megmossuk, leszárítjuk, és a lecsipkedett levélkéket finomra aprítjuk. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval együtt keményre felverjük, majd apránként beleszórjuk a maradék cukrot. Közben folyamatosan verjük. Végül a habot a szegfűborssal ízesítjük, és beleforgatjuk a kakukkfüvet.
  6. A pitét kivesszük a sütőből és lazán ráhalmozzuk a tojáshabot. Ezután a sütő középső részében további 5-10 percig sütjük, amíg a hab enyhén barnulni kezd. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.