Felvágjuk a kenyeret apró szeletekre. 200 fokon sütőben megpirítjuk mindkét oldalukat. Miután kivettük, megdörzsöljük a pirítós kenyereket egy félbevágott fokhagymagerezddel. Mikor elfogy a fokhagyma, pucoljunk újat! Nagyon kellemes ízt ad majd a levesünknek.
Egy nagy serpenyőbe halmozzuk a fokhagymás pirítósainkat. Öntsük le paradicsompürével és adjunk hozzá a zöldség alaplevünkből annyit, hogy az minden kenyérszelet kellően nedves legyen. Egy kiskanál cukorral enyhíthetjük a paradicsom savasságát, majd így főzzük együtt 40-50 percig alacsony lángon. Néha keverjünk rá, nehogy leégjen, és a fakanállal nyomkodjuk szét a kenyereket. Fedő nélkül főzzük, hogy a felesleges víz elpárologhasson.
A főzési idő leteltével sózzuk, borsozzuk. Öntsünk hozzá olívaolajat is, hogy gazdagabb legyen. Friss bazsalikomlevelekkel tálaljuk: isteni illat fog áradni a tálból!