Mexikói csirkeragu

Hozzávalók

  • 80 dkg csirkemell (vagy csirke felső comb)
  • olaj
  • bors
  • tex-mex fűszerkeverék
  • 3 fej hagyma
  • 3 db kaliforniai paprika
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 doboz babkonzerv
  • 1/2 doboz kukoricakonzerv
  • 1 db citrom (leve)
    A csípős szószhoz:
  • 1 fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg paradicsompüré
  • bors
  • 1 tk csípős chili szósz, aki igazán szereti a csípős ízeket, csempészhet bele ízlés szerint piri-piri paprikát is (Kofa ecetes piri-piri paprika, csípős, 00957)
  • 1/2 db citrom (leve)
    A tálaláshoz:
  • 4 db tortilla lap

ELKÉSZÍTÉS

  1. A csirkemellet csíkokra vágjuk, tálba tesszük, majd 1-2 ek. olajjal meglocsoljuk, és a sóval, borssal, valamint tex-mex keverékkel befűszerezzük, összekeverjük, és félretesszük.
  2. Amíg a hús pihen előkészítjük a többi alapanyagot. A hagymát felkockázzuk, a kaliforniai paprikát csíkokra vágjuk, a fokhagymát összetörjük, a babnak és kukoricának a levét leöntjük.Ha ezzel megvagyunk, akkor egy megfelelő méretű serpenyőben kevés olajat felforrósítunk és megpirítjuk a fűszeres húst. Amikor kellőképpen megpirult, kiszedjük egy tálba és félretesszük, amíg a zöldségek elkészülnek.
  3. A serpenyőbe beletesszük a hagymát és a paprikát (ha túl kevésnek találjuk a hús után visszamaradt olajat, akkor egy kicsit önthetünk hozzá). A zöldségeket kb. 10 percig pirítjuk (a hagyma szép „üvegesre” párolódik,viszont a paprika nem lesz se túl puha, se túl roppanós), közben hozzáadunk egy pici sót, borsot, belekeverjük a zúzott fokhagymát és a citrom levét. Jól összekeverjük, majd beletesszük a babot és a kukoricát, végül pedig a félretett húst. Pár perc alatt időnként megkeverve összeforraljuk.
  4. A csípős szószhoz a hagymát és a fokhagymát feldaraboljuk (aki szeretné, hozzáteheti a piri-pirit is, de azt nem feltétlen kell leturmixolni, kisebb darabokra vágva is hozzáadhatjuk az ételhez), majd az összes hozzávalót turmixgépben összedolgozzuk. Az állaga kicsit hígabb, nem mártogatós jellegű. (A szósz hűtőben tartva sokáig eláll,ebben a formában grillezett húsok pácolásához is kitűnő.)
  5. Tálaláskor a tortillákra halmozzuk a zöldséges húsos keveréket, rálocsolunk ízlés szerint a csípős szószból, majd feltekerjük a lapokat.