UDON TÉSZTA ÚJHAGYMÁS-GYÖMBÉRES SZÓSSZAL

Hozzávalók

  • Újhagymás-gyömbéres szósz:
    • 1 nagy csokor újhagyma, zöldjével együtt, finomra aprítva
      kb. 20cm nagyságú, friss gyömbér, lereszelve
    • 1/2dl semleges olaj
    • 3 evőkanál szezámolaj
    • 1 evőkanál szójaszósz
    • 1 teáskanál rizsecet
    • 1 kávéskanál só
    • 40dkg udon tészta (Go-Tan Udon tészta, 01260)
  • Opcionális:
    • norilap (a szusihoz használt szárított algalap), pirított szezámmag, togarashi schichimi fűszerkeverék,
      tetejére buggyantott tojás

ELKÉSZÍTÉS

  1. Zöldjével együtt finomra aprítjuk az újhagymát, lereszeljük a gyömbért, a kettőt összekeverjük.
  2. Hozzáadjuk az olajat, a szezámolajat, a szójaszószt, rizsecetet, sót, összekeverjük. Lefedve, kb. 30 percet állni hagyjuk (az ízek így jobban összeérnek, de azonnal is felhasználható).
  3. Közben lobogó, forró vízben kifőzzük az udon tésztát. Összeforgatjuk a szósszal. Adhatunk hozzá pl. vékony csíkokra vágott pirított norilapot, szezámmagot, japán chilis fűszerkeveréket (schichimi togarashi).
  4. Egyesek szerint buggyantott tojással a tetején a legfinomabb, amikor a folyós tojássárgája is az öntet részévé válik.