Zöldspárga saláta mediterrán hangulatban

Hozzávalók

  • A salátához:
    • 50 dkg zöldspárga
    • 2 db sárga vagy narancsszínű kaliforniai paprika
    • 3-4 db kisebb, zamatos paradicsom
    • 1 kisebb fejes saláta apró szeletekre tépkedve
      fekete olívabogyó ízlés szerint (Kofa olajbogyó, fekete, szeletelt, 00927)
  • A spárga főzéséhez:
    • 3/4 l víz
    • 1 teáskanál só
    • 1/2 teáskanál cukor
  • Az öntethez:
    • 1 evőkanál fehérborecet
    • 1 teáskanál dijoni mustár
    • 1 evőkanál olívaolaj
    • kevés só

ELKÉSZÍTÉS

  1. A paprikákat 190 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütöm. Akkor készültek el, ha héjuk foltokban feketére sült. A paprikákat nylonzacskóba dobom, és kb. 10 perc elteltével meghámozom, kicsumázom, 1 cm-es kockákra vágom.
  2. Amíg a paprikák sülnek, meghámozom, majd sós-cukros vízben nagyjából 6-8 perc alatt roppanósra főzöm. Gyorsan jeges vízbe dobom a kész spárgasípokat, így megőrzik szép zöld színüket. Nagyjából 3-4 cm-es darabokra vágom, a legértékesebb csúcsokat félreteszem.
  3. A paradicsomokat forró vízbe dobva meghámozom, kis gerezdekre szeletelem, ha nagyobbak a paradicsomok, érdemes felkockázni. Az olívákat előkészítem, a salátaleveleket finomra tépkedem.
  4. A salátaleveleket a paprikakockákkal és az olíva nagy részével összeforgatom, a paradicsomszeleteket és a spárgacsúcsokat elrendezem a saláta tetején, néhány karika olívával díszítem. Frissen tartó fóliával lefedve 10-15 percre beteszem a frizsiderbe, hogy minden összetevő azonos hőmérsékletűre hűljön.
  5. Az öntet hozzávalóit csavaros tetejű üvegbe töltöm, alaposan összerázom, csak tálaláskor locsolom a salátára.